Watersnijmachine met 2,5D-kop in aantocht

Watersnijmachine met 2,5D-kop

De watersnijmachine met 2,5D-kop staat reeds in bestelling. Als alles conform planning verloopt dan siert deze machine in het 1e kwartaal van 2024 het nieuwe onderkomen van 247Watersnijden in Pijnacker. Een pand van 6.000 m², waar vier bedrijven van de holding van Oscar van Buijtene, gezamenlijk hun intrek innemen. Met deze nieuwe, innovatieve machine kan binnenkort in één en dezelfde bewerking een laskant of soevereingat aan het product worden gesneden. Verder wordt in het nieuwe pand het pakket van deze onderneming uitgebreid met het lasersnijden van technische kunststoffen tot 50 mm dik.

Met gepaste trots vertelt directeur Marco Nederlof van loonsnijbedrijf 247Watersnijden over de verhuisplannen. Behalve dat er nieuwe, innovatieve machines zullen worden bijgeplaatst, zoals hierboven beschreven, is het ook interessant te melden dat bij de bouw van het nieuwe pand de focus ligt op ‘duurzaamheid’. Zo komen er onder andere zonnepanelen op het dak te liggen voor energieopslag in een batterij, is er geen gasleiding meer voorhanden en worden momenteel de mogelijkheden onderzocht om een grijs watersysteem aan te leggen, zodat het gebruikte water na filtratie voortaan kan worden hergebruikt. Op deze wijze kan fors op het toekomstige waterverbruik worden bespaard.

Productie

In de huidige 1.100 m2 productiehal waarin 247Watersnijden nu is gevestigd staan momenteel vier watersnijmachines opgesteld met verschillende afmetingen. Qua grootte lopen de machines uiteen van 3 x 1,5 meter tot 8 x 3 meter. De kerncompetentie van deze, in 2014 opgerichte, onderneming is het snijden van platen of gevormde producten die door derden bij deze onderneming worden besteld. Een enorme diversiteit aan producten dus, variërend van relatief eenvoudige flenzen tot loodplakken voor de bekleding van karren voor de opslag van radio-actief ziekenhuisafval of een halffabrikaat voor de semiconductorindustrie, de jachtbouw of voor X-ray machines in de voedingsindustrie. ‘Eigenlijk allemaal projecten met eigen uitdagingen’, aldus Nederlof.

Specials

Ook bij de baggerindustrie is 247Watersnijden kind aan huis. Zo worden regelmatig speciale producten op maat gemaakt voor deze sector, denk maar eens aan de grote series ‘gecladde’ gebogen platen. Deze platen zijn aan de buitenkant vervaardigd van staal en aan de binnenkant bekleed met roestvaststaal. ‘Bij binnenkomst zijn de platen reeds aan de buitenzijde voorzien van markeringspunten, die de snijlijnen aangeven waarlangs 247Watersnijden gaat snijden. De halve schalen die overblijven na het snijden, worden vervolgens bij een andere onderneming aan elkaar gelast tot buizen en daarna uitgehard. Na het uitharden worden de buizen met de daaraan gekoppelde zuigleidingen verscheept naar diverse baggerprojecten in de wereld, alwaar ze worden gebruikt voor het opspuiten van extra land. Denk maar eens aan de bekende Palmeilanden in Dubai of de eilanden die momenteel worden opgespoten op de Malediven.’ Een mooi voorbeeld van een project ietwat dichter bij huis zijn onderdelen die de NS vorig jaar bij 247Watersnijden heeft laten uitsnijden voor de remklauwen van de Sprinters in Nederland.

Toleranties

Maandelijks wordt in dit bedrijf zo’n 24 ton abrasief verbruikt, afkomstig uit West-Australië. Het rode snijzand dat door een venturi-werking tijdens het snijden aan de waterstraal wordt toegevoegd zorgt ervoor dat er nu zo’n 60 tot 80 orders per week ofwel 3.000 orders per jaar verwerkt worden. Omdat abrasief watersnijden een koud proces is, kan bij dit procedé met een waterstraal onder hoge druk (lees: 5000 bar) moeiteloos een gat met een diameter van 3 mm in een 30 mm dikke plaat worden gesneden. De maximaal toegestane tolerantie voor wat betreft de snijdikte bedraagt 0,2 mm en 0,025 mm op de X- en Y-as. Als er met de twee Tilt-A-jet machines wordt gewerkt dan kan 247Watersnijden zo goed als haaks snijden en is een tolerantie van minder dan 0,1 mm haalbaar. Eigenlijk lenen alle soorten plaatmaterialen zich voor watersnijden, behalve gehard glas. Plaatmaterialen van onder andere roestvast staal, staal, aluminium, composieten, kunststoffen en hout tot het slijtvaste staal, ferro- en non-ferro metalen. De maximaal toegestane dikte van het plaatmateriaal is bij de meeste watersnijmachines 200 mm en bij de nieuwste omax-installaties is dat zelfs 300 mm.

Webportaal

Sinds 2017 beschikt deze onderneming over een eigen webportaal. Nederlof vertelt: ‘In eerste instantie was het webportaal uitsluitend bedoeld voor intern gebruik, maar sinds 2022 is het ook opengesteld voor klanten. Met andere woorden: elke klant heeft in het webportaal een eigen omgeving waar de klantgebonden data staan, alsmede het complete ordermanagementsysteem. Om als klant gebruik te kunnen maken van de informatie in deze digitale omgeving, kan worden volstaan met het uploaden van digitale technische bestanden bestaande uit een DXF, DWG of Stepfile. Door te werken met dit webportaal kan veel sneller worden geschakeld. Klanten kunnen altijd (24/7) zelf hun offerte bepalen wanneer zij daar tijd voor hebben. Op deze wijze ontzorgt 247Watersnijden het bedrijfsbureau waardoor zij weer betere service kunnen verlenen in geval van klantspecifieke vragen’, aldus Nederlof.

Efficiënter materiaalgebruik

Niet alleen met betrekking tot het nieuwe onderkomen heeft 247Watersnijden oog voor duurzaamheid, ook tijdens het proces zelf. Zo worden bij het watersnijden steeds meer producten uit één plaat gesneden, teneinde het plaatmateriaal zo efficiënt mogelijk te gebruiken en het snij-afval tot een minimum te beperken.